شنبه , دسامبر 21 2024
آخرین خبرها

کلیسای وانک

 کلیسای وانک

کلیسای وانک مانند نگینی درخشنده در مرکز شهر اصفهان واقع شده است.نکاتی مانند معماری زیبا و در عین حال ساده ٬ نقاشی های منحصر به فرد و قدمت کلیسای وانک این اثر تاریخی را از سایر کلیساهای ایران متمایز می کند.جاهای دیدنی اصفهان بسیار زیاد است.

در طول سالیان دراز کلیسای وانک سیر تکاملی داشته است.و اضافه شدن بخش های مختلفی به ساختمان و محوطه این کلیسا بر اهمیت آن افزوده است.

امروزه نیز مانند گذشته کلیسای وانک  از جایگاه ویژه ای میان ارامنه اصفهان برخوردار است.قطعا هنگام بازدید از این جاذبه تاریخی ساعت های طولانی از تماشای زیبایی های بخش‌های مختلف کلیسای وانک لذت خواهید برد.

درباره کلیسای وانک

از بزرگترین جاذبه های تاریخی و مذهبی واقع در اصفهان میتوان به کلیسای وانک اشاره کرد.این کلیسا که در محله جلفا واقع است ٬ قدمتی در حدود۵۰۰ سال دارد.این کلیسا را ارامنه مهاجر در دوره شاه عباس صفوی ساختند.البته نکته قابل توجه این است که شکل اولیه آن با بنایی که امروزه مشاهده میکنید متفاوت بوده است.

در ابتدا این کلیسا تنها کاربرد مذهبی برای مسیحیان داشت ٬ اما امروزه به بعد تاریخی و جاذبه فرهنگی کلیسا توجه بیشتری می شود.همین موضوع باعث جذب گردشگران به این کلیسا شده است.

کلیسای وانک

 

کلیسای وانک را میتوان در  زمره بزرگترین و معروفترین کلیساهای ایران به شمار آورد

کلیسای وانک با نام (آمناپرکیچ) نیز در دنیا شناخته می شود. که یکی از ۱۳ کلیسای باقیمانده در محله جلفای اصفهان از قرن ۱۷ میلادی می باشد.

در زبان ارمنی وانک به معنی صومعه است.کلیسای وانک علاوه بر اینکه جایگاه مذهبی در میان مردم اصفهان به خصوص ارامنه دارد ٬ امروزه تبدیل به مکانی اداری و مرکز رویدادهای اجتماعی نیز شده است.

جالب است بدانید اولین و نخستین چاپخانه با ماشین چاپ در ایران و خاورمیانه در حیاط این کلیسا تاسیس شده است.

تاثیری که آثار هنری این کلیسا بر مخاطبین و گردشگران می گذارد از مهمترین خصوصیات کلیسای وانک به شمار می آید.

در گوشه کنار این کلیسا آثار متعدد هنرمندان بزرگ به چشم می خورد.

معماری ظریف در عین حال باشکوه ٬ تندیس های زیبا ٬ نقش و نگار های رنگارنگ تابلو ها و نقاشی های تاریخی به ارزش کلیسای وانک افزوده است.همچنین پیکر برخی از بزرگان ارامنه در حیاط کلیسای وانک دفن شدند.

کلیسای وانک بخشهای مختلفی دارد و شما باید زمان کافی برای بازدید از آن بگذرید.این کلیسا در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی  معماری ٬ جاذبه‌های هنری و بخش‌های مختلف کلیسای وانک برای شما مخاطبین عزیز بپردازیم.

تاریخچه کلیسای وانک

این کلیسا در محله جلفای اصفهان قرار گرفته است.این محله از گذشته تا به امروز محل اسکان ارامنه مهاجر در ایران بوده است.

در دوران حکومت صفویان شاه عباس اول در جنگ با عثمانی ها دستور به عقب نشینی ایرانیان داد در طول مسیر بازگشت به ایران سپاهیان ایرانی از ارمنستان عبور می کردند به دستور شاه عباس بخش‌های زیادی از مسیر برای جلوگیری از پیشروی عثمانیان ویران می شد.در این زمان مردم ارمنستان در خطر کشتار دسته جمعی قرار گرفتند ٬ به این دلیل شاه عباس تصمیم گرفت ارامنه را با خود به ایران بیاورد.و به آنها جایی برای اسکان بدهد.انتهای این کوچ طولانی شاه عباس و سپاهیان او به همراه مردم  ارمنستان به اصفهان رسیدند در آن زمان شاه عباس زمین‌های در منطقه جلفا را به ارامنه اهدا کرد.

بر اساس سخنان تاریخ شناسان شکل قدیمی محله جلفا با شکلی که امروزه دارد بسیار متفاوت است.

به مرور زمان مردمان ارمنستان که به این منطقه کوچ کرده بودند ٬ تصمیم به ساخت و ساز و ایجاد تاسیسات مختلف از جمله بناهای مذهبی برای اجرای مناسبات دینی خود گرفتند.

با تلاش هایی که این مردم تا پایان قرن ۱۷ میلادی کردند توانستند ۲۴ کلیسا تاسیس کنند.در حالیکه تعداد کلیساهایی که در کل اصفهان در آن زمان وجود داشت شش عدد بود.

اما متاسفانه امروزه تنها ۱۳ عدد از آن  کلیساها باقی مانده است.

کلیسای وانک

قدمت بنا

قدمت این کلیسا در حدود پانصد سال می باشد.و به سال  ۱۶۰۶ میلادی برمیگردد.در آن زمان تنها ساختمان کوچکی در سمت جنوب غربی بنای امروزی ساخته بودند که به نام کلیسای هاکوب ( یعقوب ) شناخته می‌شد.

این ساختمان کوچک در حدود ۵۰ سال مورد استفاده روحانیون مسیحی قرار گرفت. در همین مدت کشیش ها و خلیفه های زیادی در این کلیسا تعلیم دیدند.کلیسای هاکوپ بعد ها به کلیسای وانک امروزی تبدیل شد.بر سر ورودی کلیسای وانک متنی حک شده است ٬ که قدمت این کلیسا را نشان می‌دهد.متن این کتیبه به شرح زیر است ؛

وانک آمنا پرکیچ و  مقر اسقف اعظم ارمنیان ۱۶۰۶ میلادی.

در سال ۱۶۵۵ پس از گذشت ۵۰ سال ٬ مردمان جلفا در زمان حکومت شاه عباس دوم شروع به ساخت بنای اصلی کلیسا که تقریباً همین بنای امروزی است ٬ کردند.

ساخت کلیسای جدید تقریباً ۱۰ سال به طول انجامید ( از سال  ۱۶۵۵ تا سال ۱۶۶۴ ).از سال ۱۹۰۵ روند گسترش محوطه کلیسا توسط ارامنه آغاز شد و ساختمان های جدید در محوطه ساخته شد.

موزه کلیسا

در سال ۱۹۰۵ موزه کلیسای وانک افتتاح شد و تا سال ۱۹۳۰ ٬ این مکان هم موزه و هم کتابخانه بود.

به مرور زمان قسمت های مختلف این کلیسا : مانند نمازخانه ٬ بخش ورودی کلیسا ٬ ساختمان های اداری کامل شدند.

در سردر ورودی غربی این کلیسا کتیبه ای از جنس کاشی به رنگ لاجوردی که با خط طلا نوشته شده است ٬ به چشم می خورد.که روی آن متن زیر حکاکی شده است :

کلیسای وانک آمنا پر گیچ در سال ۱۶۵۵ میلادیدر زمان پادشاهی شاه عباس دوم و جاثلیقی  ( فیلیپوس ) و پیشوایی خلیفه ( داوید ) و به یاری مردم خیر جلفا شروع شد و در سال ۱۶۶۴ میلادی به پایان رسید ثواب عبادتی که در این کلیسا انجام می شود نصیب آنها که در قید حیاتند یا درگذشتند شود.

ساعت بازدید و آدرس

این کلیسا در مرکز شهر اصفهان در جنوب زاینده رود ٬ در محله‌ای به نام جلفا قرار گرفته است.

محله جلفا که امروزه با نام جلفای نو از آن یاد می شود ٬ یکی از زیباترین محله های اصفهان است.

کلیسای وانک در شمال محله جلفا قرار دارد.

ساعت بازدید

همه روزه از ساعت ۸:۳۰ الی ۱۳ و ۳۰ و ۱۶ الی ۱۸ و ۳۰ می باشد.

هزینه بلیط برای بازدید کنندگان ایرانی برای هر نفر ۱۰ هزار تومان و برای بازدید کنندگان خارجی ۵۰ هزار تومان می باشد.

درباره‌ی alipour

همچنین ببینید

هتل های شوشتر

هتل های شوشتر

هتل های شوشتر شوشتر به عنوان پایتخت سازه های آبی جهان شناخته می‌شود. جاذبه های …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *