سی و سه پل
یکی از جاهای دیدنی اصفهان که بسیاری از گردشگران را به سوی خود جذب میکند ٬ سی و سه پل می باشد.
هنگامی که اسم اصفهان می آید ٬ شما به یاد آثار تاریخی ارزشمند ٬ رود زاینده رود و سوغاتی های خوشمزه مانند: گز و پولکی می افتید.
اصفهان پر است از جاهای دیدنی و مکانهای تفریحی از جمله آنها می توان به میدان نقش جهان ، عمارت عالی قاپو ، مسجد شیخ لطف الله ، کاخ چهلستون ، پُل خواجو ، آرامگاه صائب تبریزی ، سی و سه پل و همچنین منارجنبان و خیلی آثار دیگر که فقط نام بردن آنها کلی زمان میخواهد ٬ اشاره کرد.
اگر برای دیدن هر یک از این آثار تاریخی و جاهای دیدنی اصفهان بخواهید به این شهر سفر کنید و برای هر یک زمانی برای بازدید بگذارید ٬ تا با دقت و جزئیات این بناها را مورد بررسی قرار دهید احتمالاً روزها و ماه ها زمان لازم باشد تا بتوانید همه آنها را مورد برسی قرار دهید.
ما امروز می خواهیم شما را با یک تور مجازی به سی و سه پل ببریم.همچنین با جزئیات به شما این پُل را معرفی کنیم.
پس در ادامه با ما همراه باشید تا زیر و بم سی و سه پل را برای شما شرح دهیم.
معرفی سی و سه پل
سی و سه پُل یکی از مشهور ترین جاهای دیدنی اصفهان است.به طوری که حتی برخی از مردم ٬ این شهر زیبا را با آن می شناسند.اگرچه امروز با خشک شدن آب زاینده رود سی و سه پُل نیز دیگر حال و هوای گذشته را ندارد.اما این پُل همچنان به عنوان یکی از نمادهای شهر اصفهان شناخته می شود.
این پُل در طول تاریخ با نام های مختلف دیگری شناخته میشده که برخی از آن نام ها عبارتند از : پُل شاه عباسی ٬ پُل الله وردی خان ٬ پُل جلفا ٬ پُل چهل چشمه و پُل سی و سه چشمه.
همه اینها برخی از نام هایی بوده است که در گذشته به سی و سه پل اطلاق می شده است.
سی و سه پل ٬ ۳۳ عدد دهانه و ۱۴ متر عرض و در حدود۳۰۰ متر طول دارد.
هنگامی که تصویر پُل در آب زیبای زاینده رود منعکس می شود زیبایی آن را چند برابر می کند.
این پُل زیبا علاوه بر زیبایی خیره کنندهاش به عنوان طولانی ترین پُل بر روی زاینده رود شناخته می شوند.
این اثر تاریخی در سال ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۱۰ ٬ ثبت در فهرست آثار ملی شد است.
جهانگرد ایتالیایی پیترو دلاواله هنگامی که به اصفهان سفر کرده است ٬ سی و سه پل را چنین توصیف می کند :
روی این رودخانه پُلی وجود دارد که تماما از آجر ساختهشده و عرض آن از تمام پُل های رم بیشتر است و طول آن حداقل سه تا چهار برابر آن پُل ها است. معماری این پُل بهطرز عجیبی انجامگرفته و دو طرف آن طاقنماهایی وجود دارد که مردم از زیر و بالای آن عبور میکنند. آنچه بیشتر نظر ایشان را جلب میکند، راهروهای پُل است که تقریبا همسطح قرار گرفته و زمزمهی آب در طبقهی زیرین پُل بهخصوص در تابستانهای گرم بسیار خوشآیند است.
سی و سه پل کجاست؟
سی و سه پل از یک سو در ابتدا جنوبی خیابان چهار باغ و از سوی دیگر ابتدای خیابان چهارباغ عباسی( میدان انقلاب ) قرار گرفته است.برای دسترسی می توانید از خودروی شخصی و وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید.
همچنین ایستگاه مترو سی و سه پل در چند متری این پُل قرار دارد.همچنین ایستگاه اتوبوس میدان انقلاب در طرف دیگر پل واقع شده است.
اگر میخواهید به وسیله خودروی شخصی به این پل بروید حتماً ترافیک منطقه را در ساعات شلوغ در نظر داشته باشید.
قدمت پُل سی و سه پل یا پُل الله وردی خان به دوران حکومت شاه عباس اول صفوی میرسد.
این بنا با هزینه و نظارت سردار معروف صفوی الله وردی خان بر روی رود زاینده رود بنا شد.
سال ساخت این بنا به ۱۰۰۸ هجری قمری باز می گردد و در سال ۱۰۱۱ الله وردی خان اوندیلادزه گرجی را مامور به پایان رسیدن آن کرد.
معماری این اثر هنری تاریخی
معمار سی و سه پل استاد حسین بنا اصفهانی بود که پسر او شاهکارهای مانند مسجد شیخ لطف الله را ساخته است.
یک شاعر به نام شیخ علی نقی کمره ای هم در یکی از اشعار خود زمان ساخت پُل را ۱۰۰۵ قمری عنوان کرده است.
در دوران حکومت شاه عباس نقشه اصلی شهر اصفهان چهارباغ بود.که از دو محور عمود بر هم شکل می گرفت.
سی و سه پل در امتداد یکی از محورهای اصلی بود ٬ تا چهارباغ عباسی را به چهارباغ بالا ٬ باغ هزار جریب ٬ عباس آباد و محله جلفا متصل کند.
جالب است بدانید این پُل در آن زمان آن ۴۰ دهانه داشت است.که به مرور زمان با کشت درختان و انحراف آب بعضی از دهانه های متروک شد.
شهردار اصفهان در سال ۱۳۳۰ که مصطفی خان مستوفی بود زمینهای اطراف پُل را آزاد کرد و بعد از باز کردن مجرای عبور آب دیواری سنگی در سمت شمال ساخت که هنوز هم بقایای آن دیده می شود.
معماری سی و سه پل
طول سی و سه پل در حدود ۳۰۰ متر و عرض آن حدود ۱۴ متر می باشد. و در حال حاضر دارای ۳۳ دهانه می باشد.
برای ساخت این پل از مصالحی مانند سنگ ٬ آجر ٬ ملات ساروج و گچ استفاده شده است.
بر اساس نظر کارشناسان زمین شناسی و میراث فرهنگی پایه های این پل به طرزی ساخته شده است ٬ که رطوبت مقاومت و استحکام آن را افزایش میدهد.به همین دلیل در دراز مدت آب به این پل آسیبی نزده و نمیزند.
در دو طرف پل طاقنماهای سرپوشیدهای نظر شما را جلب میکند که از یک طرف به رودخانه و از طرفی دیگر به میان پل مشرف هستند.که باعث شدهاند تا معبر باریک مسقفی در دو سوی پل شکل گیرد. پیاده رو پل دارای ۹۹ طاقچه است.که در آنها تابلوهای نقاشی وجود داشتند که امروزه اثری از آنها باقی نمانده است.
بهترین زمان برای بازدید از این پل
با توجه به اینکه سی و سه پل بدون زاینده رود لطف سابق را ندارد ٬ بنابراین بهترین زمان برای بازدید از سی و سه پل زمانی است که زاینده رود پر از آب و به آن شکوه همیشگی را می دهد.
برای بازدید از سی و سه پل لازم به تهیه بلیط نیست.