ارومیه شهر آب ها ، معرفی مکان های دیدنی
ارومیه شهر آب ها ، معرفی مکان های دیدنی
شهر ارومیه به عنوان مرکز استان آذربایجان غربی یکی از بستر های مهم شکل گیری تمدن های گوناگون بوده است. این شهر بخاطر موقعیت منحصر بفردش که در جلگه ای در کنار دریاچه لاجوردی ارومیه قرار دارد و از شمال به شهرستان سلماس، از جنوب به شهرستان نقده، از شرق به دریاچه ارومیه و از غرب به مرز ترکیه ، محدوده شده همواره مورد توجه گردشگران بوده است.
اطراف شهر تا کیلومترها پوشیده از باغات انگور و سیب و کشتزارهای سرسبز میباشد که بسیار چشم نواز است. به علت قرار گرفتن دریاچه ارومیه در شرق و دریاچه مارمیشو در غرب این شهر، و آب و هوای معتدل درکنار مناظر زیبا، ارومیه به یکی از مقاصد مهم گردشگر پذیر به خصوص در فصل تابستان تبدیل شده است.
تاریخچه شهر زیبای ارومیه
واژه «ارومیه» تشکیل شده از دو کلمه «اور» و«میه» می باشد که در زبان های باستانی اور به معنای شهر، مکان و قلعه است. و «میه» یا «میا» نیز به معنای آب است. به همین خاطر این شهر را به سبب وفور آب در گذشته «شهر آب» نامیده اند.
به عقیده بعضی دیگر از تاریخ شناسان، این شهر محل تولد زرتشت پیغمبر بوده و از اماکن مقدسه زرتشتیان به شمار می رود.
آن طور که از شواهد و آثار باستانی منطقه استنباط میشود، ارومیه در زمان دولت مادها نیز آباد و مسکون بوده است. از آثار عتیقه و بناهای تاریخی این منطقه و اطراف آن مانند قلعه حسنلو، گوی تپه، صورت حجاری شاه ساسانی، بنای مسجد جامع و کلیسای ننه مریم به درستی مشخص می شود که این منطقه از گذشته های دور با کمی تغییر محل وجود داشته و مهد فرهنگ و تمدن بوده است. همین طور از روی نبش قبوری که کشف شده باستان شناسان قدمت این ناحیه را تا چهار هزار سال پیش از میلاد می دانند.
ارومیه یا شهر آب به خاطر قرار گرفتن در مرکز ارتباطی قفقاز و آسیای صغیر مورد توجه افراد زیادی در گذشته بودهاست و البته دولتهای روس و عثمانی هم به خاطر همین موقعیت ویژه، هر چند وقت یکبار هوس حمله به این شهر، به سرشان میزد.
معرفی مکان های دیدنی
معمولا در فصل تابستان همه به دنبال یک منطقه خنک و خوش آب و هوا می گردند تا چند روزی استراحت کنند و البته از روزمرگی و گرمای شهر خود به دور باشند؛ اگر در سفر خود بتوانید چند بنای تاریخی و دریاچه و مکان های سرسبز را هم از نزدیک ببینید و در آپارتمان مبله یا سوئیت اجاره ای خود اقامت کنید که دیگر عالی است! شهر ارومیه یکی از جاهای دیدنی ایران محسوب میشود که میتوانید جزو مقاصد سفر خود حساب کنید و حتما به آن سربزنید. پس برای شناخت جاهای دیدنی شهر ارومیه و آشنایی با فرهنگ و مهمان نوازی مردمان این دیار با ما همراه باشید.
کلیسای ننه مریم
کلیسای ننه مریم یا مارت مریم یا شرقآشور یکی از قدیمیترین کلیساهای ایران و جهان محسوب میشود که در خیابان خیام شهر ارومیه واقع شده و طبق برخی روایات، دومین کلیسای بزرگ جهان، بعد از کلیسای بیت لحم فلسطین به شمار میرود. این کلیسا که در سال ۳۲ میلادی ساخته شده و در قرون گذشته به عنوان محل دفن اموات استفاده می شده که گفته میشود این بنا قبلا آتشکده و یکی از معابد مشهور زرتشتیان بوده است.
هنگامی که حضرت مسیح متولد شد، موبدان زرتشتی ساکن این معبد، شهاب سنگی درخشان را در حال حرکت میبینند که به سوی شرق میرود و آن را نشانهای از تولد منجی تعبیر میکنند و به سمت اورشلیم میروند. آنها پس از بازگشت به ارومیه، و تغییر کاربری این مکان از آتشکده به کلیسا، به تبلیغ آیین مسیح میپردازند. همچنین نمای فعلی این کلیسا، به دوران ساسانی بازمیگردد.
دریاچه مارمیشو ناشناخته ای در همسایگی ارومیه
از آنجایی که دریاچه مارمیشو در جوار دریاچه ارومیه قرار دارد، طی چندین سال اخیر چندان گردشگر پذیر نبود، اما رفته رفته با خشک شدن دریاچه و اتفاقات ناگواری که برای دریاچه ارومیه رخ داد، دریاچه مارمیشو هم تبدیل به یکی از مناطق گردشگری پربازدید شهر ارومیه تبدیل شد.
در حدود ۴۵ کیلومتری غرب ارومیه و کمی بعد از روستای مارمیشو، دریاچه و آبشار مارمیشو در میان کوهستان های سرسبز، چشم انداز زیبایی را در اختیار شما قرار میدهند. این دریاچه از آب چشمههای زیرزمینی و باران و البته رودخانه نازلیچای تغذیه میشود و در درهای سرسبز و کوهستانی و درمیان انبوهی از درختان خودنمایی میکند.
در این منطقه یکی از خوشطعم ترین عسلهای جهان تولید شده توسط زنبورداران محلی را میتوانیدامتحان کنید؛ هرچند ماهیقزلآلای این منطقه هم معروف است و میتواند تجربه تفریح به یاد ماندنی را در ذهنتان ماندگار کند.
به علت خطرناک بودن محیط کلی دره و وضعیت یخبندان کوهستانی در فصل زمستان، بهتر است در فصل بهار و تابستان به این منطقه زیبا سفر کنید.
دریاچه بزسینه( بز سینا)
این دریاچه در ۵۴ کیلومتری جنوب غربی ارومیه واقع شده و سرچشمه دو رود بزرگ گدار و دیزج می باشد که بربلندای آن یخچال و برف چال های دائمی دیده میشود که بر زیبایی این دریاچه افزوده است.
مردم روستاها و عشایر محلی این منطقه به زبان کردی و با گویش شیرین شکاکی صحبت میکنند وجه تسمیه این دریاچه به این میگردد که بوز سینه در گویش شکاکی به معنی سینه یخی بوده و این نام را از برف موجود در دهلیزهای همیشه پر برف خود گرفته و بر روی آن مانده است.
دریاچه بز سینه (بز سینا) سرچشمه دو رود بزرگ گدار و دیزج بوده و بر ارتفاعات کوه های اطراف آن، یخچال های دائمی وجود دارد که این رودها را در تمام فصول سال خروشان و مناطق کشاورزی پایین دست کوه را حیاط می بخشد.
مسجد جامع ارومیه
هنگام خروج از بازار سنتی ارومیه چشمتان به یک مسجد قدیمی میخورد که این مکان، مسجد جامع ارومیه نام دارد و از دوره ایلخانی یا سلجوقی تا به امروز پا برجا مانده است و گفته میشود متعلق به سده هفتم هجری قمری می باشد.
نمای خارجی مسجد تزیینات خاصی ندارد و بسیار ساده و قدیمی به نظر میرسد اما محراب و بخشهای داخلی این بنای تاریخی، دارای گچبریها و تزیینات زیادی هستند که عدهای این تزیینات را کار دست مغولها میدانند. گنبد مسجد بر خلاف بسیاری از مساجد دیگر کاشیکاری خاصی ندارد و از جنس آجر و کاهگل است ولی موقعیت این مسجد در بازار به صورتی که از سه طرف به معابر عمومی متصل است، باعث شده از سایر مساجد متمایز بشود.
خانه انصاری واقع در میدان امام حسین ارومیه
یکی دیگر از جاهای دیدنی ارومیه، خانه انصاری است که در میدان امام حسین معروف به میدان گول اوسته واقع شده و قدمت این خانه با توجه به کتیبه ی موجود میان کاشی کاری ها به زمان قاجار برمیگردد.
این ملک متعلق به بابک جعفری بوده که بعدها به دختر ایشان و همسر سیفاللهخان انصاری میرسد و به همین جهت به نام «خانه انصاری» شهرت یافته است. این بنا در قسمت مرکزی، حیاط و باغ بزرگی قرار دارد و به صورت چهارگوش و در دو طبقه رو به شمال ساخته شده است. در قسمت جنوبی و اندرونی خانه حیاط دیگری شامل باغ انگور وجود دارد که با دیوار خشتی و پایههای آجری محصور شده است. نمای بیرونی این ساختمان با حالت سنتی و قاببندی، آجرهای لعابدار فیروزهای و کاشیهای هفت رنگ تزئین شده است جذابیت نمای خارجی را دوچندان کرده است.
در حال حاضر این خانه تحت مالکیت آموزش و پرورش ناحیه ۲ ارومیه قرار دارد.
ساختمان شهرداری ارومیه
ساختمان شهرداری در جانب شرقی میدان نسبتاً بزرگ و قدیمی انقلاب واقع شده که این بنای تاریخی در سال ۱۳۱۰ خورشیدی توسط ملا اوستا( چیرهدستترین معمار زمان خود) ساخته شده است.
نقشه کلی این ساختمان به شکل عقابی است که بالهای خود را گشوده است، بنابراین بخاطر این طرح زیبا، طراح مجبور به رعایت تقارن نسبت به محور عرضی شده است.
این ساختمان شامل دو طبقه میباشد که ارتباط طبقه اول با طبقه دوم توسط پله دوطرفه عریضی میسر شده و با انحنای قسمت پایینی، از پله به عنوان عامل دکوراتیو استفاده شده است. همچنین به خاطر حفظ ریتم ساختمان، فضاهای اصلی به شکل مربع مستطیل و فضاهای تردد و انتظار به صورت فضاهای سهوجهی، به گونه ای سنتی و بی نظیر ساخته شده است.
در نمای جنوبی ساختمان که رو به میدان میباشد و هر روزه در معرض دید عموم قرار دارد، با استفاده از برجستگی های عمودی که در طرفین ورودی قرار دارد، عظمت این بنا را تشدید کرده و از حالت یکنواختی بنا کاسته است.
بخاطر موقعیت ساختمان شهرداری و مرکزیت آن در شهر ارومیه، این مکان به یکی از مراکز تاریخی آذربایجان تبدیل شده و از مهمترین وقایع تاریخی گذشته که در اطراف این ساختمان اتفاق افتاده میتوان به بمباران پادگان توسط ارتش روسیه در حمله متفقین به ایران و مناطق آذربایجان در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۲۰ اشاره کرد. در اثر این وقایا قسمتی از نمای جنوبی ساختمان تخریب شد و مرمت و بازسازی آن توسط دو نفر یکی به نام اوستا مهبور و یک استادکار ارمنی انجام گرفت.
پرطرفدار ترین سوغاتی های ارومیه چیست؟
از آنجایی که شهر ارومیه به بهشت هواداران شیرینی و نقل معروف است به هنگام سفر به این شهر، خرید سوغاتی را فراموش نکنید تا در کنار اقامت راحت در ارومیه و خانه مبله خود، خاطره زیبای خرید و تفریح در کامتان باقی بماند.
خوبه بدونید نقل از هر مدلی با هر طعمی که دوست داشته باشید در این شهر پیدا میشه و میتونید با توجه سلیقه خودتون از بین نقلهایی با طعم بیدمشک، زعفرانی، گل محمدی و …. یکی رو انتخاب کنید(پیشنهاد من اینه همشو امتحان کنید!)
از دیگر خوراکی های خوشمزههای ارومیه میتونیم به لوزانک (که نوعی حلوا هس) ، سوجوق( همون باسلوق خومشزه خودمون ولی از نوع ارومیه ای!) ، تنور شیرینی سی و … اشاره کنیم.
اگر هم اهل نوشیدن و استفاده از عرقیجات گیاهی هستید، طبیعت خوب ارومیه و گیاهان روییده در این دیار، سوغات زیادی برای شما دارد؛ عرق بیدمشک و عرق بادرنجبویه از عرقیجات معروف ارومیه هستند که توصیه میکنیم حتما آن را امتحان کنید.