گچساران در کدام استان است
گچساران در کدام استان است
آشنایی با شهرستان گچساران (دوگنبدان)
گچساران شهری بسیار با تمدن و تاریخی ست که در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویر احمد قرار دارد.نام دیگر شهرستان گچساران شهر دوگنبدان می باشد که می توانید با اجاره روزانه اقامتگاه در آنجا آسایش خود را فراهم آورید.آب وهوای این منطقه گرم وخشک است اما زمستان بسیار سردی دارد بنابراین بهترین فصل برای سفر فصل بهار است.زبان مردم گچساران لری می باشد اما در بین آنها ترکی هم صحبت میکنند.این شهر بدلیل نخلستان های بسیار زیبا و فراوانش معروف است.
توصیه میکنم اگر به تاریخ و مکان های قدیمی علاقه دارید این مطلب را از دست ندهید.
مکان های تاریخی
غار شاه بهرام
این غار افسانه ای در ۹۰ کیلومتری شمال شرق شهر گچسارانواقع شده است که مربوط به زمان اشکانیان است. جالب است بدانید دهانه این غار حدود یک متر است طول آن ۲۰۰ متر می باشد.اطراف این غار درختان و گیاهانی نظیر بلوط، بنه، کلخنگ، زبان گنجشگ و انواع بادام زیادی وجود دارند که می توانید و از آب وهوای خوب و طبیعت آن لذت ببرید.
قلعه دژ سلیمان
این قلعه مربوط به دوره اسماعیلیان است که در زمان جنگ از آن استفاده میکردند اگر بخواهید از این قلعه دیدن کنید باید از راه های سخت بگزرید تا به آن برسید چرا که در گزشته قلعه های دژ را در مکانی انتخاب میکردند که رسیدن به آن دشوار باشد.موقعیت این منطقه بسیار کهن که از سده های میانه پس از اسلام باقی مانده کنار روستای سلیمان در ۲۰ کیلومتری شهرستان گچساران می باشد.
پل ساسانی خیرآباد
پل خیرآباد مربوط به دوره ساسانیان است که جز میراث ملی ایران به شمار می رود.آدرس این مکان بخش مرکزی گچساران در ۱۳۰ متری چهار طاقی خیرآباد واقع شده است.
پل پرین
اسم دقیق این پل مشخص نیست اما بسیاری آن را پرین یا پریم می نامند این پل مربوط به دوره هخامنشیان است چندین بار بازسازی شده که درحال حاضر فقط سه تا از پل های آن در گچساران باقی مانده است.پل پرین در ۵۰ کیلومتری غرب شهر نورآباد قرار گرفته است.
قلعه باباکلان
قلعه باباکلان در ۵۰ کیلومتری شهر گچساران قرار گرفته که حدود ۲۰ سال پیش به عنوان یکی از میراث های ملی ایران به ثبت رسیده است اما هنوز هم اطلاعات زیادی درباره آن در دسترس نیست.این قلعه در دهستان بی بی حکیمه گچساران واقع شده است که چندی پیش بدلیل آثار گرنبهایی همچون طلا و.. مورد سرقت قرار گرفته و حدود ۶ متر آن را حفر کردند اما خوشبختانه اهالی دهستان سریعا به این موضوع رسیدگی و از تخریب آن جلوگیری کردند.
گنبد لیشتر
گنبد لیشتر در ۳۰ کیلومتری غرب شهرستان گچساران قرار دارد.این گنبد شبیه به یک مخروط است سطح آن پلکانی می باشد بسیار عقیده دارند که این گنبد در گزشته یک امام زاده بوده اما هنوز اطلاعات دقیقی از آن بدست نیامده است.معماری این بنا نشان دهنده هنر زیبای قرن هفتم وهشتم است که تقریبا می توان گفت در دوره تیموریان این بنا را ساخته اند.
غذاهای سنتی گچساران
آش دوغ
آش دوغ یکی از غذاهای سنتی شهرستان گچساران است که طرفداران زیادی دارد ،البته ممکن است فکرکنید که این آش تنها به اردبیل اختصاص دارد اما اینطور نیست چرا که در کردستان،قزوین،فارس،همدان و کهگیلویه وبویراحمد هم این آش نیز به عنوان غذای سنتی استفاده می شود.این آش از نخود، لوبیا،تره،سبزیجا محلی ودوغ تهیه می شود و پیشنهاد میکنم بعد از اقامت در این شهر حتما این غذای فوق العاده را امتحان کنید.
شله ماشکی(ماش)
یکی از خوش مزه ترین غذاهای شهرستان گچساران شله ماش که به لری ماشکی گفته می شود است.مواد تشکیل دهنده این غذا ماش،برنج،دنبه گوسفندی ، لوبیا،سبزیجات محلی و توت خشک است که بیشتر آن را در روزهای بارانی تهیه و باترشی میل میکنند.این شله در بین مردم کهگیلویه بویراحمد بسیار محبوب است.
کله جوشک ( کلک سوز )
کله جوشک یک غذای خوش طعم وساده است که اصلیت آن به استان کهگیولیه وبویراحمد برمیگردد ماده اصلی این غذا دوغ است ودرکنارش پیاز،پونه و ادویه را هم به آن اضافه میکنند معمولا این غذا در مناطق گرمسیر گچساران توسط عشایر تهیه می شود.
نان بلوط
نان بلوط بسیار مفید برای بدن است چرا که خاصیت آنتی اکسیدان بالا دارد و از بیماری قلبی و تکثیر ویروس هرپس جلوگیری میکند.خواص این نان ضدباکتریایی بودن آن و همچنین قابلیت مهار برخی خونریزی های بدن را دارا است.تهیه این نان بسیار سخت است و حدود ۳ روز طول می کشد تا مواد اصلی برای پخت آماده شوند.باید بدانید این نان مخصوص ورزشکاران می باشد چرا که انرژی زا و دیرهضم است و تا ساعت ها انرژی لازم برای فعالیت های بدنی را دارند.
شله شیری
طرز تهیه این غذا بسیار راحت وآسان است و هرکسی می تواند آن را درست کند. این غذا با نام شیربرنج هم در شهرهای دیگر ایران تهیه می شود وتنها مخصوص گچساران نیست.مواد تشکل دهنده این غذا فقط شیر وبرنج است که همراه با آن دارچین، بادام یا پسته میل میکنند.
آش کارده
آش کارده یا حره از گیاه مخصوص کاردین گیاه بومی استان کهگیلویه و بویراحمد درست می شود که طرز پخت این آش به این صورت است که ابتدا گیاه کاردین،برنج گرده،جوی نیم کوب را با آب ولرم می جوشانند تا شکل خمیری شود و بعد به آن مخمر ویژه آش اضافه میکنند وآن را هم میزنند و به مدت یک روز می گزارند بماند وبعد از ریختن ادویه در آن،آش آماده می شود.
پاساژ های شهرستان گچساران
- پاساژ پارسیان
- پاساژ مروارید
- پاساژ طالقانی
- پاساژ نور
- پاساژ ابولفضل
- پاساژ سعدی
- پاساژ هلال احمر
- پاساژ زمرد
- پاساژ حافظ
محله چینی – قلب تپنده شهرستان گچساران است و به دلیل ساختار چینی و زیبای این بنا نام چینی را انتخاب کرده اند.این محل ، فروشگاه های پوشاک ولوازم منزل زیادی دارد بنابراین شما هرچیزی را که لازم داشته باشید را میتوانید از آنجا تهیه کنید.
راه های رسیدن به گچساران
برای سفر به گچساران می توانید از دوراه زمینی وهوایی بروید :
- زمینی : اگر میخواهید با اتومیبل شخصی خود به شهرگچساران سفر کنید بایدخودتان را به مسیرهای جاده ای شهر های کنار استان کهگیلویه و بویراحمد مانند اصفهان،بوشهر،همدان،خوزستان و چهارمحال بختیاری برسانید
- هوایی: اگر قصد سفر با هوایپما به این شهر دارید راه آسان تری را انتخاب نموده اید چرا که شهر گچساران (دوگنبندان) فرودگاه دارد.